Assalamualaikum.
Kita skip menu ramadhan ke 2, 3 dan 4 dulu ye. Aku share menu hari ke 5 dlu smntara ingatan masih kuat ni. Haha. Mengidam makanan johor adalah menjadi kebiasaan aku setelah bbrp bulan tak balik. So, aku ngidam mee bandung. Mmg tak pernah langsung amek tau resipi dia. Heh!
So, aku google resipi as usual. Tapi pagi td aku call mak, tanya resipi. Hah! Lain ko! So, aku decide untuk ikut resipi mak aku. Nasib baik brg ada. Sebenarnya mak aku suruh guna rencah siap tu je. Tp aku nak jugak rencah buat sendiri. So, here we go!
Bahan kisar:
bawang merah
bawang putih
serai
halia
udang kering
cili kering
(tp aku guna cili boh, so tak payah kisar dah)
Kisar dgn air rebusan daging
Mee kuning (dicelur dgn air panas)
1biji kentang (rebus dan lenyek)
1sudu besar sos tiram
Kacang tanah (goreng dan tumbuk lumat)
Daging (rebus dan potong kecil2)
udang (dikopek kulit)
1. Tumis bahan kisar dan cili boh (kalau dah kisar cili kering, tak payah cili boh). Jgn sampai terlalu garing.
2. Masukkan air rebusan daging. Kalau tak cukup tambah lagi air biasa.
3. Agak2 mendidih, masukkan garam, gula dan sos tiram. Kacau.
4. Masukkan kentang yang dh dilenyek utk pekatkan kuah.
5. Masukkan daging yg dah direbus dan udang.
6. Masukkan kacang tanah yg dh ditumbuk lumat. Kacau. Tunggu hingga mendidih.
7. Masukkan telur. Kalau tak nak telur pecah, jgn kacau. Bagi telur masak dulu baru kacau.
Siap!
Aku masak tadi dgn tak de keyakinan ttg rasa. Maklumlah puasa. Dengan izin Allah, alhamdulillah. Allah tlg aku. Alhamdulillah, housemate aku pun suka.
Kalau nak ganti kentang dgn keledek pun boleh. Or boleh guna tepung jagung jugak. Tu untuk pekatkan kuah je dan manis kentang or keledek tu rasa. Aku pun suka2 je tmbh sos tiram sbb dlm resipi yg aku google ada yg guna sos tiram. Tp kurangkan garam la kan.
Give it a try! Good luck! :)
No comments:
Post a Comment